4 stappen voor een succesvol mobiliteitsbeheer

Mobiliteit is al lang een hot topic voor bedrijven. Toch heeft het de laatste tijd een shift gemaakt en staat het steeds meer gelijk aan flexibiliteit. Fleet managers van grote bedrijven zien hun rol veranderen. Hun kernactiviteiten zijn uitgebreid en zij moeten nu meer en meer rekening houden met verschillende transportmogelijkheden en tegelijkertijd grip krijgen op nieuwe mobiliteitstechnologie.

Ook al geloven wij bij TraXall Belgium niet in een “one fits all”-aanpak, toch geven we hier 4 belangrijke stappen voor een succesvol fleet mobiliteitsbeheer waar elk groot bedrijf rekening zou moeten mee houden.

 

#1 Stel een mobiliteitsbeleid op
Heb je nog geen mobiliteitsbeleid, dan is het verstandig om daar nu werk van te maken. Bekijk eerst de opties om kosten en emissie te verlagen zonder in te boeten op efficiëntie en productiviteit. Het kan ook de moeite zijn om medewerkers te vragen hoe ze momenteel naar het werk komen en welke vervoersmiddelen ze in ideale omstandigheden zouden gebruiken.

Heb je al een mobiliteitsplan maar wens je dat als werkgever aan te passen dan is het belangrijk om van bij de start medewerkers in te lichten zodat ze begrijpen wat er voor hen mogelijk is en waarom de manier verandert waarop ze zich verplaatsen voor het werk. Een bedrijf dat bijvoorbeeld mobiliteit wil inzetten om zijn CO2-voetafdruk te verlagen, moet sterk inzetten op interne communicatie om de voordelen van duurzaam transport zoals carpooling en stadsfietsen, te promoten.

Bovendien kan je als bedrijf kosten beperken door in het mobiliteisplan budgetbeperkingen op te leggen of door medewerkers te vragen verplaatsingen zo veel mogelijk in te plannen om de kosten van last-minute reizen te vermijden.

EXTRA TIP: Maak gebruik van een beslissingsboom en een specifieke vragenlijst om individuele profielen op te stellen zodat medewerkers de juiste beslissing kunnen nemen wat betreft de vloot en mobiliteitsbehoeften.

 

#2 Voorzie alternatieve vervoersmiddelen voor medewerkers met de ondersteuning van een mobiliteitsbudget
Een succesvol mobiliteitsplan focust niet alleen op bedrijfswagens maar vooral op hoe medewerkers zich verplaatsen van A naar B in de meest kosten-effectieve, efficiënte en groene manier. Als een medewerker vooral reist in drukke steden dan is een bedrijfswagen omwille van de files en het gebrek aan parkingplaatsen niet praktisch. Openbaar vervoer of fietsen zouden dan een betere optie zijn.

Bovendien vragen medewerkers zelf meer en meer naar meer duurzame alternatieven, vooral de jongere generaties. Zij stellen het gebruik van een bedrijfswagen in vraag zeker met de komst van diensten zoals Uber.

 

#3 Schakel systemen in voor kostbeheer
Om het kostenplaatje van je mobiliteitsplan onder controle te houden en een goed zicht te hebben op de TCM (total cost of mobility), kan je als bedrijf mobiliteitskaarten voorzien. Dit is een goede manier om elke medewerker een budget toe te kennen per maand om het meest geschikte transportmiddel voor zijn of haar behoeften te kiezen. Als deze methode daarbij nog eens gelinkt wordt aan een breder systeem dan heb je als werkgever alles in handen om het ganse kostenplaatje te beheren. Op die manier kan je bovendien een benchmark opstellen tegenover vooropgestelde KPI’s.

 

#4 Geef bestuurders toegang tot technologie
We dragen technologie in onze achterzak al mee. Dus waarom niet de smartphones van medewerkers nog meer inzetten om de mobiliteitsdoelstellingen van je bedrijf te halen? Van een taxirit aanvragen, de locatie van een elektrische step achterhalen tot oplaadpunten zoeken voor elektrische wagens en de snelste weg bepalen aan de hand van real-time apps. Het zijn allemaal diensten die medewerkers gemakkelijk kunnen inschakelen via hun smartphone om zo snel en zelf hun ritten en vervoersmiddelen te bepalen. TraXall integreert zulke data van verschillende leveranciers zodat bedrijven een geconsolideerde rapportage hebben voor boekhoudkundige en HR-doeleinden.

 

Jouw partner in fleet management en mobiliteit
Bij TraXall België hebben we de geschikte experten in huis die jouw bedrijf begeleiden bij de complexe uitdagingen van vandaag en morgen binnen de vloot- en mobiliteitsmarkt. Onze unieke aanpak op maat van de doelstellingen en het DNA van jouw business willen we graag met jou delen.

Aarzel niet om ons te contacteren. Stuur een mail naar info@traxall.be of maak meteen een afspraak met onze sales manager Farrah Pedrido.

Wil je meer weten? Advies nodig?