Van een klassieke car policy naar een mobility policy

De veranderingen in de fleet wereld zijn niet bij te houden. De nieuwe Belgische regering wil in 2026 emissievrije wagenparken. Brussel kondigt de invoering aan van een tol voor iedereen die de stad wil inrijden. En CO2-emissie zal niet langer als NEDC weergegeven worden maar als WLTP. Bovendien komen heel wat automerken met nieuwe modellen. Je zou van minder het bos door de bomen niet meer zien.

Is jouw bedrijf van plan om de verandering aan te gaan? Hou dan rekening met deze vier stappen.

#1 Sta stil bij je beweegreden
Waarom wil je bedrijf overstappen van een car policy naar een mobility policy? Misschien kiest je bedrijf er bewust voor om te vergroenen en ga je voluit voor duurzaamheid. Maar ook economische redenen kunnen aan de basis van een omschakeling liggen. De veranderingen in fiscaliteit en CO2 zorgen namelijk voor een sterke inflatie van je totale vlootkosten. Of misschien komt de vraag eerder vanuit je medewerkers.

#2 Maak een analyse
Wat je beweegredenen ook zijn, kopieer niet wat andere bedrijven doen want één oplossing voor iedereen bestaat niet. Ga niet mee met de hype. Maak daarom een goede analyse. Wat is praktisch haalbaar? Stel ook een mobiliteitsprofiel op per medewerker. Lanceer een interne survey en pols naar de interesses bij je medewerkers. Onze klanten hebben toegang tot onze Driver Profiler, een tool die per bestuurder een profiel schetst en hen helpt de beste keuze te maken qua type bedrijfswagen.

Bekijk ten slotte het financiële plaatje. Hoe ziet je TCO eruit vandaag? Indien je werkt met een full TCO-berekening en je voegt plug-in hybride en elektrische voertuigen toe aan je vloot, daalt de CO2, verhoogt je fiscale aftrekbaarheid en creëer je dus ruimte in je budget om alternatieven toe te voegen.

Indien je werkt met een full TCO-berekening en je voegt plug-in hybride en elektrische voertuigen toe aan je vloot, daalt de CO2, verhoogt je fiscale aftrekbaarheid en creëer je dus ruimte in je budget om alternatieven toe te voegen.

#3 (Her)Schrijf je policies
Na de analyse is je bedrijf klaar om de nieuwe richtlijnen te bundelen en te documenteren. Ons advies naar onze klanten toe is: bundel alles in één document. Zo voorkom je verwijzingen naar andere documenten die na verloop van tijd niet meer up-to-date zijn.

#4 Voer je plannen uit
Nu rest je nog de theorie om te zetten in de praktijk. Met wie ga je in zee? Welke partners kies je bij jouw transitie? Wees grondig in je zoektocht naar de juiste partners. TraXall Belgium begeleidt klanten bij RFP’s en helpt hen in het maken van de juiste keuzes.

Om al die processen met verschillende partners aan te gaan, heb je de beste tools nodig. Zou het bovendien niet gemakkelijk zijn als dan de systemen en tools van je partners met elkaar geconnecteerd zijn? Op die manier verlopen je processen efficiënt en automatisch.

Bij het uitvoeren van je plannen is communicatie heel belangrijk.  Wees transparant naar je stakeholders, partners en medewerkers. Organiseer bijvoorbeeld informatiesessies waar je werknemers vragen kunnen stellen.

Bewaar tenslotte altijd het overzicht om je kosten onder controle te houden. Een goede rapportering helpt je daarbij zodat je wanneer nodig, op tijd je beleid en processen kan bijsturen.

TraXall Belgium als jouw fleet management partner
Als onafhankelijke partij helpt TraXall Belgium grote bedrijven met meer dan 100 auto’s met een totaalpakket omtrent mobiliteitsbehoeften. Advies op maat, het opzetten en uitwerken van denkoefeningen en deze omzetten in de praktijk door het overnemen van de processen. Processen die best complex kunnen zijn. Ons team vereenvoudigt die processen door onze eigen automatiseringstools op te zetten en in contact te staan met de medewerkers.

Interesse? Boek dan een kennismakingsgesprek met Farrah Pedrido, onze sales manager.

Wil je meer weten? Advies nodig?