In gesprek met Leomont Wouda

Voor meer en meer bedrijven is de vraag naar mobiliteit en het beheer van hun wagenpark een moeilijke oefening. Omwille van de vele partijen maar ook omdat de fiscaliteit continue verandert. In deze eerste aflevering van onze nieuwe videoreeks gaan we in gesprek met Leomont Wouda, Managing Director Van TraXall Belgium, over efficiënt wagenparkbeheer.

Over het ontstaan van TraXall Belgium
Leomont Wouda: “Wij merkten dat bij heel veel bedrijven de vraag naar mobiliteit en beheer van het wagenpark eigenlijk een hele moeilijke oefening is geworden. Er zijn ontzettend veel partijen waar ze mee te maken hebben. Denk maar aan leasingmaatschappijen, laadoplossingen, brandstofmaatschappijen, poolcar-managementbedrijven.
En ondertussen hebben ze ook nog te maken met de transitie naar een groenere vloot en de fiscaliteit die aan het veranderen is.
Al deze zaken maken het voor hen heel moeilijk om de juiste keuze te maken en daarnaast ook nog eens de budgetten onder controle te houden.”

Wat doet TraXall Belgium?
Leomont Wouda: “Wij nemen de rol van de interne fleet manager en andere stakeholders over. Dus dat betekent dat wij het volledige wagenpark overnemen van de onderneming. Dat doen we op operationeel vlak, tactisch vlak en strategisch vlak.

Wij werken als single point of contact voor onze klanten en staan als het ware tussen de klant en haar leveranciers. Daarbij werken wij altijd op basis van gelijkwaardigheid. Een soort tripartiete overeenkomst. Wij zijn het aanspreekpunt voor stakeholders zoals hr, finance en procurement.

En daarnaast hebben wij een helpdeskfunctie voor alle bestuurders van onze klanten om hen te helpen met de bestelling van hun bedrijfswagen en met alle andere zaken gedurende de looptijd van het leasecontract.

Bovendien verzamelen wij alle data van alle leveranciers: kosten, voertuiggegevens, bestuurdergegevens. En die informatie consolideren wij. We leveren de klant specifieke rapportages die zij in hun systemen verwerken.”

Drie tips voor een efficiënt vlootbeheer

  1. Je hebt om te beginnen kennis in huis nodig.

Kennis over fiscaliteit, vergroening van het wagenpark, maar ook over de toekomst: waar gaat het naartoe? Dat is een heel belangrijke vraag. Het gaat namelijk niet alleen over de korte termijn maar vooral over de lange termijn. Je moet op basis van je kennis beslissingen gaan nemen over de toekomst van je wagenpark en je politiek.

  1. Bovendien heb je uitstekende software nodig

Software die alle data verzamelt, uitleest en op die manier ook in een rapport verwerkt. Zo kan je de juiste conclusies trekken om de evolutie van jouw kosten en het wagenpark, onder andere de CO2-uitstoot en al dat soort zaken, te kunnen zien.

  1. En tenslotte heb je een team van experten nodig

Dat team van experten helpt alle bestuurders met de juiste keuze van hun wagen en het bestelproces. Maar daarnaast met alle vragen die bestuurders hebben tijdens de vier à vijf jaar van het leasecontract. Waar moet ik heen voor onderhoud? Ik ben mijn tankpas verloren, etc.

Over de keuze van de juiste wagen
Leomont Wouda: “Elk bedrijf, elke medewerker ziet dat anders. De ‘juiste’ keuze van bedrijfswagen hangt af van je sector en de politiek binnen je bedrijf. Het heeft ook te maken met de toekomst. En de total cost of ownership, de totale kosten gedurende het leasecontract. Maar ook met de doelstelling van je onderneming.”

Over een succesvolle samenwerking
Leomont Wouda: “Voor TraXall is een succesvolle samenwerking heel belangrijk. We zijn pas tevreden als de bestuurder aan het einde van het contract blij is geweest met de wagen en met de service die aangeboden is. Daarnaast zijn wij ook blij als het project binnen het budget is gebleven. En tenslotte spreken we van een succes als alle partijen het afgesproken proces gevolgd hebben.”

Consulting, nieuw in het aanbod van TraXall
Leomont Wouda: “Consulting is inderdaad een nieuwe tak van sport binnen onze onderneming. Waarom? Omdat wij merken dat onze klanten naast het strategische beheer van onze accountmanagers ook behoefte hebben aan projectmatig advies. Projectmatig is de zin van: hoe ga ik om met de transitie naar elektrificatie? Hoe ga ik om met de fiscaliteit? Ik heb een herstructurering en ik heb veel auto’s op de parking staan. Hoe ga ik om met dat poolbeheer?
Dat soort projecten en vraagstukken voor bestaande klanten, maar ook voor klanten die nog niet het wagenpark aan ons hebben uitbesteed, komen bij ons terecht. En daar gaan wij op in door samen met de klant te definiëren: “Wat is het project?” “Wat is de opdracht?” Onze consultant voert die opdracht dan uit en voor onze bestaande klanten doet daarna de accountmanager de opvolging.
Dit maakt van ons aanbod een totaalpakket. Dus naast operationeel beheer en strategisch beheer bieden wij nu ook consulting aan om te voldoen aan de wensen van die hele grote ondernemingen die vragen hebben bij met die complexe materie.

Wil je meer weten over TraXall en wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met ons.

Wil je meer weten? Advies nodig?